Vaikų Vasara 2021

“Tuomet sekė tas gražus sezonas…Vasara… Oras buvo pripildytas svajingos ir magiškos šviesos. O klimatas tapdavo tokiu, tarsi būtų sukurtas iš viso vaikystės gaivumo.”

Henris Vodsvertas Longfelas

Prabėgus nuostabiai 2021 m. vasarai norisi akimirkai sustoti, atsigręžus atgal dar kartą išgyventi gražiausias vasaros akimirkas, pasidžiaugti patyrimais ir atradimais, padėkoti bendrakeleiviams už kartu nuveiktus darbus ir pasilikti saulėtą įkvėpimą siekti naujų tikslų. O prisiminti tikrai yra ką – kaip ir visada ši vasara gausi vaikų šypsenų, naujų pažinčių, draugysčių, smagių patirčių ir jautrių išgyvenimų.

Kaip ir kiekvieną vasarą, socialinio darbo specialistai, dirbantys šeimos gerovės srityje, siekdami atviro, šilto ir pasitikėjimu grįsto tarpusavio santykio su vaikais, visą vasarą kvietė juos į dienos stovyklas įvairiose Kauno rajono seniūnijose. Dienos stovyklų metu vaikai gilino žinias apie pakaunės kraštą viktorinose, žaidė judriuosius žaidimus ir mokėsi bendradarbiavimo, komandinio darbo įgūdžių, pasitelkus Svajonių koliažo metodą vaikai vizualizavo savo svajones, mokėsi planuoti ir siekti savo tikslų, dalyvaudami grupių veiklose ir pokalbiuose mokėsi pažinti save ir kitus, priimti įvairias nuomones, išklausyti, išgirsti. Socialinio darbo metodai (Naratyvinės terapijos elementai, Trampolino metodo elementai) vaikams leido pažvelgti giliau į save, savo poreikius, jausmus, išgyvenimus, su pagarba priimti savo patirtis ir mokytis lengviau įveikti iššūkius ar sunkumus. Patirtys ir įspūdžiai kviečia svajoti, o, kad svajonės lengviau pildytųsi, vaikai gamino vėjo malūnėlius – svaigiam vasaros svajonių skrydžiui kartu su gaiviu vėjo gūsiu! Ir taip norisi apie kiekvieną dieną plačiau!

Kulautuvos, Raudondvario, Ringaudų, Akademijos, Zapyškio ir Ežerėlio vaikai, tradiciškai susirinko į dienos stovyklą „Nerauk rūtų“. Stovykla sutapo su mokslo metų užbaigimu, todėl vaikams tai buvo graži įžanga į nuostabią, kupiną atradimų ir nepamirštamų įspūdžių vasarą. Stovyklos pavadinimas turi ir gilesnę prasmę – „Nerauk rūtų“, tai sykiu kvietimas vasaroti atsakingai, saugoti ne tik save, bet tuo pačiu ir gamtą.

Birželio 1 dieną visi pakaunės vaikai buvo pakviesti dalyvauti fotografijų konkurse ir atskleisti unikalų savo kūrybiškumą fiksuojant vasarą per objektyvą. Iš viso sulaukta daugiau nei 50 nuotraukų. Pasigrožėti vasaros akimirkomis vaikų akimis galima čia: Nuotraukų konkursas ir galerija

11 vaikų iš Batniavos, Vilkijos ir Vilkijos apylinkių seniūnijų dienos stovykloje „Su vėjeliu” laiką leido Kauno zoologijos sode, aplankė 9 forto parką. Kai kurie vaikai zoologijos sode lankėsi pirmą kartą ir patyrė neišdildomus įspūdžius.

Birželio 9 dieną 20 jaunuolių dalyvavo nuotolinėje paskaitoje „Žmogaus gyvybės kultūra. Gyvybės vystymasis iki gimimo, neplanuotas nėštumas, išeitys bei pasekmės”, kurią vedė Krizinio nėštumo centro specialistai Lilijana ir Edvinas. Nuoširdžiai dėkojame jiems už įtraukiančią, įdomią ir vertingą žiniomis bei jautriais asmeniniais patyrimais paskaitą. Paskaitos ir pokalbių metu jaunimas tyrinėjo požiūrį į tarpusavio bei lytinius santykius, nuostatas apie šeimos kūrimą, kurios grįstos tarpusavio pagarba ir atsakomybėmis, atsakingą požiūrį į tėvystę/motinystę bei gilino žinias apie besąlygišką žmogaus gyvybės vertę nuo jo pradėjimo.

Piknikas Mastaičių parke – Garliavos ir Garliavos apylinkių, Alšėnų, Rokų ir Linksmakalnio seniūnijų vaikai susirinko pievoje susipažinimui, žaidimams, didžiausių muilo burbulų ir balionų pūtimui, smaguriavimui ir palinkėjimų vieni kitiems piešimui vasaros paveiksluose. Dėkojame seniūnijų darbuotojams už įsitraukimą į šventės ir užduočių organizavimą, taip pat nuoširdžiai ačiū už draugystę UAB “Naujasis Nevėžis” ir už jų dovanas vaikams.

Liepos 2 dieną startavo Trampolino grupė vaikams Vilkijoje. Trampolinas yra grupės programa, skirta 8 – 12 metų amžiaus vaikams. Grupės veiklą sudaro 9 teminiai susitikimai, kurių metu vaikai nuosekliai per žaidimus, istorijas, įvairias užduotis, diskusijas ir pokalbius mokosi geriau suprasti ir įveikti sudėtingus iššūkius, ugdo pasitikėjimą savimi, bei mokosi pagalbos sau modelių. Vaikams naujas šuolis nebaisus, jei šalia – patikima ir saugi suaugusiojo priežiūra bei jautrus jo rūpestis.

 

Dar viena nuostabi vidurvasario diena – šilta ir jauki penkių merginų popietė romantiškame Raudondvario dvare – aplankyta Raudondvario mažųjų laivų prieplauka, supintos ir suvertos gražiausios draugystės apyrankės, žaidimai pievoje, užkandžiai, pokalbiai ir gardžiausi ledai – tobula mergaičių vasaros diena!

 

Rugpjūčio 2 dieną vaikų šypsenos ir juokas išsklaidė debesis, o draugystė duris atvėrė tradicinei kasmetinei šventei Poilsio ir pramogų slėnyje, Zalensų sodyboje, nuostabiame Dubysos upės slėnyje – Vasaros Fiesta 2021. Linksmybės pliuškenantis kubile ir šildantis pirtelėje, putų šou ir į svečius užsukęs ledų autobusiukas – būtent apie tai yra vasara! Esame labai dėkingi prie šventės prisijungusiems bendraminčiams: Zalensų sodybai – už kasmet suteikiamą erdvę šventei, Sotus kampas – už gausų pietų stalą, Gedimino Naučiaus parduotuvei – už saldžias vaišes, už tatoo meną ant mažųjų rankučių – Ingai Zakžeckei, už padovanotas knygutes vaikams – Ingridai ir Aurimui Dičpetriams. Vilkijos ugniagesių komandos vadui Matui Dainorui ir Vilkijos apyl.seniūnui Arūnui Bačiūnui už kubilo, pirties bei putų šou pramogas. Jūs buvote šventės dalimi ir tik dėl to šventė buvo įspūdinga! Šventėje dalyvavo 50 vaikų ir tai buvo nepamirštama, nepakartojama ir nerealu!

Domeikavos, Karmėlavos ir Batniavos vaikai vasaros metu buvo kviečiami prisijungti prie dailės terapijos metodais paremtų patyriminių užsiėmimų. 24 vaikai piešdami ir kurdami išreiškė savo vidinį jausmų pasaulį. Dailės terapijos užsiėmimai skirti vaikų emocinio intelekto ugdymui, psichikos sveikatai stiprinti. Dailės terapija padeda išreikšti neįvardintus jausmus, sumažinti stresą bei skatina geriau tvarkytis streso sąlygomis, padeda išgyventi traumas, palengvina fizinį ar dvasinį skausmą, padeda valdyti ir kontroliuoti emocijas, geriau save pažinti ir priimti tinkamus sprendimus, vystyti bendravimo ir bendradarbiavimo gebėjimus. Dailės terapija padeda vaikams lengviau išreikšti savo išgyvenimus, apie kuriuos sunku kalbėti žodžiais. Dailės terapijos užsiėmimus vedė Centro psichologė Lina Ugnė Novikienė.

Šeimos gerovės skyriaus Vaikų dienos centras dirbo visą vasarą, o liepos 19 d. – 23 d. pakvietė vaikus į nuotykių kupiną vasaros stovyklą “Vasara ir draugai”, kurios tikslas buvo – vaikų emocinio intelekto, tarpusavio santykių ir socialinio atsakingumo kompetencijų ugdymas pasitelkiant meninės raiškos priemones. Šią, stovyklos savaitę, ypatingas dėmesys buvo skiriamas komandiniam darbui, po karantino taip pasiilgtiems draugams, su kuriais kartu programos dalyviai lipdė iš molio, piešė ant vandens, susipažino su kino istorija ir kūrė 3D akinius, lankė kino teatrą ir gyvūnų gerovės namus, vyko į Vilnių, kopė į Gedimino bokšto kalną, žaidė ir susipažino su seniausiais žaislais žaislų muziejuje ir suvalgė po gardžiausią blyną socialiniame restorane “Pirmas blynas”!

Džiaugiamės ir dėkojame Kauno rajono savivaldybei už skirtą finansavimą (700 Eur) mūsų projektui. Dėkojame ir socialiniams projekto partneriams:

  • Kaniterapijos klubui – už viešnagę pas mus centre, pažintį su Spygliu, Estu ir Apu, bei terapinio užsiėmimo su šunimis pravedimą;
  • UAB „Ledana“ už produkcijos, gyvūnų prieglaudos augintiniams, skyrimą, kurią programos dalyviai galėjo patys perduoti kaip asmeninę auką/paramą gyvūnų prieglaudai;
  • Kauno gyvūnų gerovės namai NOJUS – už gyvūnų prieglaudos pristatymą.

Stovyklos vadovė ir projekto rengėja Centro psichologė Neringa Sutkutė.

Kartais paprasti dalykai, kuriems dažnai neturime laiko, sukuria pačius gražiausius prisiminimus. Buvimas kartu, linksmi žaidimai, aplankytos vietos, kuriose dar nebūta, naujos patirtys, bendri tikslai ir gera nuotaika – visa tai yra laimės ingredientai, reikalingi vaikams. Vasara baigėsi – ji buvo nuostabi! Mūsų laukia gražuolis ruduo. Iki, Vasara, ir labas, Mokykla!

 

Skip to content