Veiklų ciklo „Padovanok sau rudens” apžvalga

Antrus metus iš eilės SBĮ Kauno rajono socialinių paslaugų centro Šeimos gerovės skyriaus socialinio darbo specialistės Aušra, Aistė, Rasa ir Vilija kvietė bendruomenės narius dalyvauti veiklų ciklo „Padovanok sau rudens“ programoje. Šiais metais stengtasi atliepti dirbančių asmenų poreikius, todėl veiklos vyko rudens vakarais, nuo 18 val. Įvairiose programos veiklose šiemet dalyvavo dvylika entuziastingų, nuoširdžių, smalsių ir žingeidžių moterų, kurios savo šypsenomis, juoku ir atvirumu pripildydavo kiekvieną Kauno rajono savivadybės administracijos Zapyškio seniūnijos laisvalaikio salės kertelę.

„Padovanok sau rudens“ veiklų ciklo tikslas- skatinti bendruomenės narių įsitraukimą ir dalyvavimą įvairialypėse veiklose, skirti laiko savęs pažinimui ir ugdymui, įgalinti asmenis savarankiškai pasirūpinti asmenine ir savo šeimos gerove. Programos veiklos skirtos ugdyti dalyvių saviraišką, drąsą, kūrybiškumą, gebėjimą pritaikyti įgytas žinias, paskatinti atsakingai kurti santykius ir ryšius su vaikais, ugdant bendruosius- komunikavimo, iniciatyvumo ir kūrybingumo, asmeninių savybių ir socialinius, bei mokymosi gebėjimus, o veikla yra grindžiama savitarpio supratimo, palaikymo, pagalbos, pagarbos ir konfidencialumo principais. Programos rengėjai tiki, kad siekiant kurti socialinę gerovę visuomenėje, svarbu yra skatinti asmenis daugiau dėmesio skirti savo paties gyvenimo kokybei, integruojant asmens vidinius resursus, didinant suvokimą apie savęs pažinimo ir pripažinimo svarbą, skatinant bendryste ir pagarba grįstus tarpusavio santykius artimiausioje asmens aplinkoje- šeimoje, kaimynystėje, bendruomenėje.

Pirmasis grupės susitikimas vyko lapkričio 10 d. Susitikimo „Įkvėpk ramybės“ metu, grupės dalyviai buvo supažindinti su streso įtaka emocinei sveikatai ir galimomis pasekmėmis. Aptartos prevencinės priemonės ir strategijos, padedančios atsikratyti streso ir įtampų kasdieniame gyvenime, dalyviai supažindinti su pagalbos galimybėmis, prieinamomis bendruomenėje. Susitikimo metu išbandyti įvairūs, nesudėtingi relaksacijos metodai, kuriuos lengvai galima pritaikyti ir naudoti kasdien. Atliekant įvairias praktines užduotis grupės dalyviai analizavo savo kūno santykį su įtampa, diskutuota, kokią įtaką asmens savijautai gali daryti negatyvios mintys ir įsitikinimai. Susitikimą vainikavo Šeimos gerovės skyriaus psichologės Neringos Sutkutės dovana dalyviams- tapybos ant vandens užsiėmimas. Ebru menas- tai tapyba ant vandens, kuriai nebūtina turėti jokių specialių meninių gebėjimų. N. Sutkutė supažindino dalyvius su tapybos ant vandens istorija, papasakojo apie naudojamų medžiagų ir priemonių unikalumą, tapybos ant vandens teikiamą naudą. Pasak Neringos, pats veiksmas nėra sudėtingas, tačiau pasiruošimas jam reikalauja laiko ir atidos. Tapyba ant vandens skatina kūrybiškumą, gerina emocinę savijautą, padeda atsipalaiduoti, bei sukoncentruoti mintis. Tai gyvas procesas, o rezultatas visada unikalus ir stebinantis. Grupės dalyvės su dideliu entuziazmu gilinosi į tapybos ant vandens subtilybes, o galiausiai ant stalo nugulė dvylika unikalių, spalvingų ir įvairialypių paveikslų.

Antrojo susitikimo tikslas buvo supažindinti grupės dalyvius su informacinių ir komunikacinių technologijų (medijų) daroma įtaka įvairioms gyvenimo sritims, skatinti supratimą ir ugdyti sąmoningą, žalos nedarantį informacinių technologijų naudojimą kasdieniame gyvenime. Buvo aptarto perteklinio medijų naudojimo priežastys, bei galimos pasekmės.

 Medijomis vadiname gausybę skirtingų komunikacijos būdų: televiziją, kiną, reklamą, internetą, muzikos ir vaizdo įrašus, laikraščius ir žurnalus, kompiuterinius žaidimus. Daugelis iš jų vadinama masinėmis medijomis ar masinėmis komunikacijos priemonėmis – tai reiškia, kad jos pasiekia ir perduoda žinutes didelėms auditorijoms žmonių. Šiomis dienomis vis tik didžiausią susirūpinimą kelia perteklinis ar net probleminis interneto naudojimas, todėl buvo nagrinėtos galimos to priežastys. Kadangi medijų paskirtis yra tiesiogiai paveikti žmogaus emocinį pasaulį- jo mąstymą, jausmus ir emocijas, daryta prielaida, kad saugus prieraišumas yra svarbiausias emocinis veiksnys, kuris gyvybiškai svarbus tiek suaugusiems, tiek vaikams. Kada žmogus jaučiasi saugus, mylimas, rūpimas, jam nereikia ieškoti paguodos ir to patvirtinimo įvairiose medijose, kompiuteriniuose žaidimuose ir socialiniuose tinkluose. Dar vienas įdomus dalykas, kuris patiko ir dalyviams yra būtinybė kartais „atsijungti“ (disconnect, angl.) arba kitaip vadinama „skaitmeninė detoksikacija“. Tai laikotarpis, kada asmuo sąmoningai nenaudoja skaitmeninių prietaisų (išmaniųjų įrenginių, kompiuterių ir kt.), siekdamas sumažinti stresą, koncentruotis į socialinę veiklą fiziniame pasaulyje, atsiribodamas nuo išorinio pasaulio ir tokiu būdu susitelkdamas į save, savo norus bei išgyvenimus. Turime leisti technologijoms pagerinti mūsų gyvenimą, o ne jį diktuoti. Taip pat rekomenduojame peržiūrėti trumpą video apie interneto ir žmogaus (vaiko) smegenų veiklos panašumus ir pranašumus. Filmuką rasite čia: https://www.youtube.com/watch?v=zLp-edwiGUU .

Pagilinę žinias apie medijų įtaką mūsų kasdienybei, grupės dalyves pakvietėme pasigilinti į savo vidinius resursus ir paieškoti stiprybių, kurios slepiasi kiekvieno iš mūsų viduje, kartais pamirštos, kartais ne visai įvertintos, nors iš tiesų labai reikšmingos. Patyriminėje veikloje naudotos SBĮ Kauno rajono socialinių paslaugų centro Šeimos gerovės skyriaus socialinio darbo specialistų ir psichologo komandos sukurta metodinė priemonė- metaforinės kortelės „Atradimų sodas“. Grupės dalyvėms pradžioje buvo ne itin drąsu tyrinėti save, kelti klausimus, ar pažvelgti į atsakymus, tačiau vakarui įsibėgėjus, susidomėjimas ir smalsumas tik augo. „Tai kažkokie burtai!“- pasakė viena grupės dalyvių, o kitos jai pritariamai linktelėjo neslėpdamos šypsenų ir susidomėjimo. Besiskirstant namo pamatėme, kad vakaro magija tęsiasi- mus aplankė pirmasis sniegas, kuris sustiprino šviesias, malonias ir džiuginančias susitikimo patirtis.

Dar vieno stebinančio ir malonaus vakaro metu, veiklų ciklo dalyvės praturtino ir menines žinias. Lapkričio 24 d. susitikimo vakarą dalyvės apžiūrėjo Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato fotomenininko Antano Sutkaus lauko galeriją. Galerijoje eksponuojama 40 nuotraukų, kuriose atsispindi pasaulis, Lietuva ir Zapyškio/Ežerėlio kraštas. Šios nuotraukos įprasmina A. Sutkaus gyvenimo ir kūrybos keliones. Galerija primena peroną, nes architektas čia įprasmino siauruko bėgius, kuriais kursavo traukinys iš Ežerėlio durpyno į Zapyškį. Daugiau informacijos apie parodą rasite čia: https://www.facebook.com/kaunorajonobendruomene/posts/pfbid0M6T7wxR6ebocDw2KRq2AoAX1CDhUfRkoFw2uVM6fYPWGa6gXZEKenR8cJdYuV1enl

Taip pat susitikimo dalyves pradžiugino tautodailininkės Jūratės Bytautės apsilankymas. Zapyškio seniūnijos laisvalaikio salėje, kur ir vyko didžioji veiklų ciklo užsiėmimų dalis, yra eksponuojama menininkės tradicinių šiaudinių sodų paroda „Prakalbintas šiaudas“, taigi, visi grupės vakarai vyko po nuolat besisukančiais sodais. J. Bytautė- etnografė, tautodailininkė, sertifikuota amatininkė, sodus verianti jau daugiau kaip 8- erius metus, papasakojo apie šio ypatingo lietuvių tautai amato paslaptis ir sodų sakralinę reikšmę. Taip pat salėje eksponuojamos ir menininkės išaustos juostos, kurių raštai atspindi originalius Zapyškio seniūnijos kaimuose ir kaimyninėse vietovėse rastus raštus.

Po meninio peno sielai, vyko „Sielos koliažo“ kūrimo vakaronė.  Sielos koliažas- tai Seena B. Frost, amerikietės psichoterapeutės sukurtas unikalus metodas, kurio pagrindinis tikslas yra asmens savęs pažinimas bei savęs priėmimas. Ši technika taip pat prilyginama meditacijai, nes žmogus atsipalaiduoja, nusiramina, kitiems sielos koliažo kortos kūrimas padeda apvalyti mintis, susikaupti. Apskritai, tai yra smagus, lengvas ir kūrybiškas būdas susisiekti su savo pasąmone, o kartais net gauti atsakymus į savo klausimus.

Kuriant koliažą naudojamos tik iškarpos iš žurnalų, nuotraukos ar paveiksliukai, kuriuose gali būti įvairūs gamtos ar peizažo vaizdiniai, žmonės, gyvūnai, maistas, indai, ar net mitiniai personažai. Iškarpos dėliojamos ant kortos visiškai negalvojant apie esmę. Vėliau kortos analizuotos, bandant atsakyti į tam tikrus klausimus, o iš atsakymų mes labiau suprantame savo vidų, jausmus, emocijas, norus. Norėjusios dalyvės kalbėjo apie savo sukurtas kortas, apie jose esančius simbolius, svarstė, ką jie pasako, kodėl būtent jie atsirado ant kortos ir kokią prasmę jie suteikia. Sielos koliažo technika buvo nauja ir neišbandyta patirtis veiklų dalyvėms, kurią jos taip pat nuotaikingai prilygino burtams.

Veiklų ciklo programą užbaigti dalyvės buvo pakviestos į socialinių partnerių Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro Floristikos studiją. Tai moderni praktinio mokymo bazė, kurioje tobulėja floristo mokymo programos mokiniai, priimami floristiniai užsakymai, kuriamos floristinės kompozicijos, puokštės, pakuojamos dovanos, teikiamos konsultacijos, priimami užsakymai įvairių renginių dekoravimui. Studijoje dalyves maloniai pasitiko floristikos meistrės Jolita Jaciunskienė ir Evelina Grėbliauskė, kurios pagelbėjo kiekvienai susikurti asmeninį ir širdžiai mielą artėjančių švenčių simbolį- advento vainiką. Gurkšnodamos Jolitos ir Evelinos paruoštą spanguolių ir imbiero arbatą, smagiai šnekučiuodamosis, veiklų ciklo dalyvės reflektavo „Padovanok sau rudens“ veiklas, patyrimus ir naujas pažintis.

Nuoširdžiai dėkojame Kauno rajono savivaldybės administracijos Zapyškio seniūnijai, už visada draugišką priėmimą ir patalpų suteikimą įvairioms iniciatyvoms ir veikloms. Taip pat tautodailininkei Jūratei Bytautei, už skirtą laiką papasakoti šiaudinių sodų ir austų juostų trumpą istoriją. Dėkojame kolegei Šeimos gerovės skyriaus psichologei Neringai Sutkutei, už supažindinimą su EBRU technika, bei galimybe ją išbandyti. Esame dėkingi Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro sektorinio praktinio mokymo centro vadovei Kristinai Baronienei, kad prie veiklų ciklo įgyvendinimo entuziastingai prisideda jau antrus metus iš eilės, bei floristikos meistrėms Jolitai ir Evelinai, už skirtą laiką ir nuostabiai skanią arbatą. Pati didžiausia padėka skrieja mūsų nuostabioms ir iniciatyvioms, smalsoms, drąsioms ir save mylinčioms Kauno rajono bendruomenės moterims, kurios nusprendė leistis į šią paslaptingą, įvairialypę ir stebinančią rudens kelionę. Tikimės, kad ji neprailgo ir nenuvylė, o suteikė daug džiaugsmo ir pačių geriausių emocijų.

Grįžtamojo ryšio anketų rezultatai

Dalyvių prašėme užpildyti grįžtamojo ryšio anketas. Dalyvių amžius- 22- 67 m. Dalyvių bendras skaičius- 12 asmenų.

Dalyvauti veiklų cikle paskatino: 7- noras skirti sau daugiau laiko; 3- suviliojo projekto pavadinimas; 9- norėjo naujų patirčių, naujų pažinčių (pažymėti buvo galima kelis variantus)

Projekto vertinimas: 5- atitiko mano lūkesčius; 7- kita („labai patiko, galėtų būti daugiau kažko panašaus“; „viršijo mano lūkesčius“; „atitiko su kaupu, maloniai nustebino“; „be galo džiaugiuosi dalyvavusi“; „super“; „labai labai patiko“; „gaila, kad jau baigėsi“).

Dalyvavimas patyriminėse veiklose man padėjo: (pažymėti buvo galima kelis variantus)

  • geriau suprasti savo emocijas ir pažinti save (7)
  • pagilinti žinias apie psichinę sveikatą ir jos svarbą (5)
  • atpažinti žalą emocinei sveikatai darančius veiksnius (5)
  • susipažindinti su galimais streso įveikos metodais (6)
  • daugiau suprasti apie medijų daromą įtaką įvairioms gyvenimo sritims (7)
  • ugdytis kritinį mąstymą ir atskirti neigiamas informacinių technologijų įtakas (4)
  • bandyti ieškoti savo vidinių stiprybių, sustiprino pasitikėjimą savimi (7)
  • atskleisti savo kūrybiškumą, ieškoti atsakymų analizuojant save (6)
  • ugdytis drąsą, dalyvauti grupės veikloje, diskutuoti, reflektuoti patyrimus (9)
  • nemanau, kad turėjau naudos (0)

Pateiktos medžiagos vertinimas: 9- medžiaga pateikta kūrybiškai ir įdomiai; 3- kita („tikrai įdomiai“; „labai gerai“; „viskas puikiai perteikta, labai įdomiai“.

Visi dalyviai (12) pažymėjo, kad tęstinėse veiklų ciklo programose dalyvautų.

Veiklų ciklą organizavo ir veiklas įgyvendino SBĮ Kauno rajono socialinių paslaugų centro Šeimos gerovės skyriaus socialinio darbo specialistės Vilija Perevičienė, Aušra Ališauskienė, Aistė Šalygina ir Rasa Vaičekonytė.

Skip to content