Kovas – sąmoningumo didinimo mėnuo BE PATYČIŲ.

SBĮ Kauno rajono socialinių paslaugų centro socialinio darbo specialistai ir psichologai visus metus kviečia šeimas, vaikus ir bendruomenes įsitraukti ir dalyvauti veiklose, kurių metu kartu mokomės atpažinti patyčias, kartu ieškome būdų kaip jas įveikti, jautriai dalijamės savo patirtimi ir artume mezgame stiprius ir šiltus draugystės tiltus. Ypatingą dėmesį patyčių temai skiriame kovo mėnesį ir kasmet jungiamės prie iniciatyvos – sąmoningumo didinimo mėnuo Be patyčių. Patyčių tema jautri ir skaudi – tik atrodo, kad patyčios toli, svetimuose socialiniuose tinkluose, tolimose bendruomenėse. Tačiau iš tiesų – patyčios paliečia kiekvieną iš mūsų, paliečia mūsų artimuosius. Kuo anksčiau išmokstame atpažinti žalojantį elgesį, tuo lengviau tai sustabdyti. Ir kuo ilgiau liekame skaudinančiuose patyčių santykiuose, tuo sunkiau ir ilgiau gyja vidinės žaizdos. Ypatingos apsaugos reikia vaikams, kad jie galėtų saugiai augti suaugusiųjų priežiūroje, mokėtų kurti pagarba grįstus tarpusavio santykius, būtų stiprūs ir drąsūs apginti save, pasirūpinti silpnesniu, mokytis pasitikėjimo savimi. Pasitikėjimas yra be galo svarbus gebėjimas, padedantis siekti tikslų, bendradarbiauti, išgyventi sunkumus ir įveikti patyčias. Išmokti pasitikėti savimi, o taip pat ir kitais – visą gyvenimą trunkantis procesas, kartais lydimas nusivylimų, o kartais – atradimų džiaugsmo. Ir mes džiaugiamės sulaukę aktyvaus vaikų dalyvavimo, suaugusiųjų ir bendruomenių įsitraukimo – visi jaučiamės truputį praturtėję ir sustiprėję bendrystėje. O štai ir mūsų bendros patirtys:

Socialinio darbo specialistės Audronė Kanapinskienė, Raminta Rainienė ir Ingrida Valuckienė, kartu su psichologe Neringa Sutkute kovo 30 dieną organizavo renginį „Draugystės tiltai“. Šį kartą renginiui ne atsitiktinai pasirinktas bendruomenėje veikiantis Vilkijos gimnazijos vaikų dienos centras Saulėtekis. Džiaugiamės gražiu bendradarbiavimu su šia įstaiga ir galimybe vaikams megzti draugiškus ryšius. Renginio tikslas – giliau pažvelgti į patyčių problemą, ugdyti vaikų toleranciją ir draugiškumą bendruomenėje, paskatinti vaikus reikšti savo mintis edukacinių filmų ir meninės raiškos priemonių pagalba. 22 vaikai įsitraukė į tikslingai suplanuotas veiklas: susipažinimui mezgė tvirtą draugystės voratinklį, kartu žiūrėjo edukacinius filmus, dalijosi refleksijomis panaudodami emocijų korteles, bei ieškojo teisingų sprendimų sudėtingose situacijose, kuriose pasireiškia netinkamas elgesys – patyčios. Edukacinių filmukų peržiūros metu buvo siekiama ugdyti vaikų gebėjimą atpažinti patyčias, tinkamai reaguoti į jas, bei mokyti išreikšti savo jausmus. Renginio akcentu tapo draugystės apyrankių gamyba. Šios veiklos metu buvo skatinamas vaikų kūrybiškumas, draugiškumas, stiprinami vaikų bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžiai. Džiaugiamės, kad renginio metu užsimezgę draugiški ryšiai subrandino ir naujas idėjas bendriems susitikimams ateityje.

Kovo 22 dieną dešimt Neveronių, Babtų ir Čekiškės seniūnijų vaikų, lydimų socialinio darbo specialisčių Loretos Žičkuvienės, Vaidos Šilkaitienės ir Virginijos Smilinskienės, leidosi į kelionę „Pažink savo sostinę”. Kelionės metu autobusėlis virto auditorija: vaikai įsitraukė į diskusiją apie patyčias, užgaulaus elgesio blogį, apie toleranciją kitam ir kitokiam. Surengtoje viktorinoje „Kaip aš stabdau patyčias“ vaikai drąsiai ir nuoširdžiai dalijosi patirtimi ir patarimais vienas kitam, atsakinėjo į klausimus, o savo žinias iliustravo simboline draugiškų rankų kompozicija. Aktyviausi buvo pagerbti plojimais. Vaikai aplankė ir susipažino su svarbiausiais Vilniaus, o kartu ir visos Lietuvos simboliais – istoriniais bei kultūriniais objektais: Gedimino pilimi ir Televizijos bokštu. Ne tik gėrėjosi sostine iš paukščio skrydžio, bet ir prisilietė prie Lietuvos Nepriklausomybės istorijos žiūrėdami demonstruojamą dokumentinį filmą televizijos bokšto foje. Nuoširdžiai dėkojame Aurimui ir Ingridai Dičpetriams, kurie suteikė vaikams galimybę paskanauti „Paukščių takas” restorano ledais.

Kovo 21 dieną yra minima Pasaulinė Dauno sindromo diena, kuomet mūvimos skirtingos kojinės, išreiškiant palaikymą ir toleranciją žmonėms su Dauno sindromu bei jų šeimoms. Skirtingos kojinės- tai tarptautinis tolerancijos simbolis, kuris simbolizuoja kitoniškumą, o jį nulemia tik viena chromosoma. Kaip ir kasmet Centro paslaugų gavėjų šeimos prisijungia prie socialinės akcijos ,,nenurašykopalaikyk” išreikšdami paramą jautriai visuomenės ląstelei, plečia tolerancijos ribas, mažina atskirtį ir tuo pačiu formuoja sveiką požiūrį į žmones su negalia. Dėkojame visiems dalyvavusiems, mūvėjusiems skirtingas kojines ir siuntusiems mums nuotraukas – gera būti bendrystėje!

Prie veiklų aktyviai jungiasi ir dalyvauja Šeimos gerovės skyriaus Vaikų dienos centro vaikai. Kovo 14 – 18 dienomis vaikai dalyvavo  socialinio ir emocinio ugdymo (SEU) olimpiadoje „Dramblys“ ir kartu su psichologe Neringa Sutkute ugdė 5 pagrindines socialines emocines kompetencijas: savimonę, savitvardą, socialinį sąmoningumą, tarpusavio santykius ir atsakingų sprendimų priėmimą. Emocinio intelekto trumpiausias apibrėžimas – būti intelektualiam apie savo emocijas. Žmogaus mintis ir elgesį lemia emocijos, kylančios iš išgyvenimų ir prisiminimų, kurie suformuoja vidines nuostatas, įsitikinimus ir vertybes. Emociškai intelektualus žmogus – tas, kuris išmoksta stebėti save, atpažinti kodėl jaučiasi vienaip ar kitaip, mąsto vienaip ar kitaip bei elgiasi vienaip ar kitaip. Savistaba, refleksija ir savęs keitimas norima linkme – emociškai intelektualaus žmogaus pranašumai ir įrankiai, įgalinantys kurtis vidinę „laimės“ būseną, norimą santykį su savimi ir kitais žmonėmis. Veiklų ciklą vainikavo smagus apsilankymas Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Šilainių padalinyje.

Kovo 2 ir 30 dienomis Vaikų dienos centro vaikams psichologė Lina Ugnė Novikienė pravedė patyriminius užsiėmimus, pasitelkiant dailės terapijos metodus. Grupės užsiėmimai buvo skirti didinti sąmoningumą, betarpišką visų priėmimą, palaikymą, atvirumą, nuoširdumą tarpusavio bendravime.

Kovo 28-tą dieną Šeimos gerovės skyriaus Vaikų dienos centre vaikams žaismingą užsiėmimą apie draugystę suorganizavo ir pravedė Vytauto Didžiojo universiteto psichologijos bakalauro programos 4 kurso studentė Akvilė Mackevičiūtė, atliekanti praktiką mūsų organizacijoje. Užsiėmimo tikslas – atskleisti kokie svarbūs yra draugai ir kaip svarbu dirbti komandoje, nes dirbant kartu galima pasiekti sėkmingų rezultatų. Tad tądien vaikai žiūrėjo ir analizavo edukacinį filmuką apie draugystę, o poto savo žinias įgalino ir jėgas išbandė praktiniuose žaidimuose, skatinančiuose bendrystę ir bendradarbiavimą.

Individualiuose susitikimuose su šeimomis socialinio darbo specialistai kėlė klausimus ir diskutavo ne tik patyčių temomis, bet ir kartu ieškojo atsakymų kaip dėl  žiaurių karinių veiksmų Ukrainoje kilusius sunkius nesaugumo ir pykčio jausmus išreikšti nekurstant tautinės neapykantos.  Balandžio mėnesį Lietuvos kino teatrus pasieks režisierės Inesos Kurklietytės filmas „Drugelio širdis“, kuris siunčia socialinę žinutę ir kviečia kalbėtis apie patyčias, apie drąsą būti kitokiu, apie draugystę filmo anonsas. Šio filmo, kurį įkvėpė Modestos Jurgaitytės knygos „Ypatingas“, herojus Juozapas sako esantis paprastas vaikas ir jo širdis yra paprasta, tik kaip medalis kabo ant krūtinės. Anot berniuko mamos, jis gimė apdovanotas, nes turi didelę ir jautrią širdį – tik tokios širdys išgelbės pasaulį. Ir iš tiesų, šiandien pasaulį reikia gelbėti labiau nei bet kada.

„Geriausias būdas išlaikyti draugystę – dalytis mintimis apie savo darbus. Žmones labiausiai suartina veikla. ” – J. V. Gėtė.

Skip to content