Vaikų dienos centrui – 10 metų!

“Pamokos, kurių mus moko mūsų vaikai, yra kur kas vertingesnės ir svarbesnės už pamokas, kurių mes mokome juos. Todėl geriausia ką galime padaryti, tai stengtis į pasaulį žiūrėti savo vaiko akimis”. 

Lestle Inner

Savivaldybės biudžetinės įstaigos Kauno rajono socialinių paslaugų centro Šeimos gerovės skyriaus Vaikų dienos centras švenčia 10 metų gimtadienį! Tuos dešimt metų vaikystės džiaugsmais ir svajonėmis, nuotykiais ir draugyste dalinomės kartu su daugiau nei 150 vaikų. Prisimename visus vaikus ir jų jautrias istorijas – vieni, iš nuostabių vaikų užaugo į nuostabius suaugusius, kiti dar visai mažučiai, kasdien atveria duris ir savo šypsenomis džiugina darbuotojus. Ir mes stengiamės sukurti jiems šiltą, pagarbią ir priimančią aplinką, kurioje saugu augti, mokytis, tobulėti, draugauti, būti savimi.

Per 10 metų turėjome įvairių patirčių. Ir visos jos savaip prasmingos – skatinančios mokytis, ieškoti, kurti, bandyti iš naujo. Siekdami, kad vaikų dienos socialinės priežiūros paslaugos būtų kokybiškos ir atliepiančios šeimos poreikius ir lūkesčius, savo veikloje vadovaujamės Equass kokybės principais: teisės, etika, partnerystė, dalyvavimas, orientacija į asmenį, kompleksiškumas, orientacija į rezultatus, nuolatinis tobulėjimas. Kas padeda mums augti? Darbuotojai kompetencijas nuolat tobulina įvairiuose mokymuose, seminaruose, konferencijose, bet svarbiausi mūsų mokytojai – vaikai. Vaikai drąsiai išsako savo nuomonę, o mes stengiamės juos išgirsti, kalbėtis ir sukurti jiems auginančią, drąsinančią bei puoselėjančią erdvę. Įgyvendinę teisės aktų nuostatas, išpildę visiems vaikų dienos centrams iškeltus reikalavimus, nuo 2021 metų sausio 1 dienos pradėjome teikti akredituotą vaikų dienos socialinę priežiūrą.

] Vaikų dienos centro teikiamos paslaugos ypatingai svarbios toms šeimoms, kur tėvams reikalinga pagalba padedant suderinti darbo įsipareigojimus ir tėvystės iššūkius, o kartais – išgyventi nelengvą šeimos būtį dėl ligos, netekties, skyrybų, kai vertinga tampa kompleksinė specialistų vaikui ir/arba šeimai pagalba. Vaikai po pamokų gali saugiai praleisti laiką centre, kur ugdomi kasdieniai vaikų gyvenimo įgūdžiai, teikiama pagalba ruošiant namų darbus, mokomasi sveikos gyvensenos principų, lavinami socialiniai, bendravimo įgūdžiai, esant poreikiui teikiama psichologinė pagalba, organizuojamas laisvalaikio užimtumas. Vaikai tiek individualiai su darbuotoju, tiek grupėje gali pasikalbėti apie savo sunkumus, išgyvenimus, mokosi juos įveikti. Centras veikia ir mokslo atostogų bei vasaros atostogų laikotarpiais – vaikų laukia iš anksto kruopščiai suplanuotos teminės dienos stovyklos, išvykos po visą Lietuvą, aplankant gražiausius gamtos kampelius, muziejus, o taip pat – kultūrinės edukacijos, kūrybiniai užsiėmimai ir – nuostabūs svečiai, kurie savo apsilankymu ir pasakojimais atskleidžia pasaulio grožį ir paslaptis. Tėvelių užsakymu – puoselėjame vaikų sveikos gyvensenos įgūdžius ir kiekvieną savaitę kviečiame juos sportuoti su profesionaliu kineziterapeutu, kuris vaikams paruošia žaismingas užduotis ir mankštas. 2020 metų karantino ir griežtų ribojimų gyviems kontaktams laikotarpiu kineziterapeutas fizinius pratimus ir judriuosius žaidimus kvietė atlikti naudojantis nuotolinėmis vaizdo priemonėmis. Kad fizinę atskirtį karantino laikotarpiu įveikti būtų lengviau, vaikai buvo kviečiami į nuotolinius susitikimus, kuriuose dalyvavo psichologas ir padėjo įveikti nelengvą vaikams etapą. O, kad nuotoliniai susitikimai būtų įdomūs ir įtraukūs, vaikams suruošdavome lauknešėlį gardumynų ir kūrybinių užduočių, kurias jie mielai  atlikdavo virtualioje bendrystėje. Ko mus išmokė šis ypatingas laikotarpis? Kad nėra nieko neįmanomo – visus iššūkius galima įveikti, jei veikiame kartu.

Vaikų dažnai klausiame apie jų lūkesčius centrui ir veikloms. Vaikų atsakymas vienareikšmiškas – kuo daugiau švenčių! Švęsti mėgstame ir mes, todėl stengiamės nepraleisti nei vienos kalendorinės šventės, gimtadienio, dalyvaujame konkursuose. Nepamirštame puoselėti meilės savo gimtajam kraštui, aktyviai dalyvauti įvairiuose projektuose, prisidėti prie socialinių iniciatyvų. Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos proga 2021 metais LR Seimo organizuotame konkurse „Kaip aš suprantu Laisvę“, vaikai dalyvavo fotosesijoje, nuotrauka buvo atrinkta ir eksponuota Seime, o vaikai sulaukė prizų ir siurprizų. Šv. Kalėdų bei  Šv. Velykų proga vaikai savo rankomis vienišiems Kauno rajono senoliams gamina atvirutes, į kurias sudeda vaikystės žavesį ir šiltus linkėjimus. Išmokyti vaikus dalintis, kurti ir kuo gali geriausiu prisidėti prie bendruomenės gerovės – vienas didžiausių mūsų tikslų ir iššūkių.

Siekdami pasitikrinti ar centro teikiamos paslaugos iš tiesų atliepa vaikų ir jų tėvų lūkesčius, po veiklų nuolat kviečiame vaikus pildyti anonimines apklausas, dalinamės patirtimis ir svajonėmis pokalbiuose grupėje. Po 2021 m. vasaros stovyklos veiklų, vaikai pateikė tokius atsiliepimus: 12 iš 15 programos dalyvių pripažino, jog stovyklos metu geriau pažino grupės dalyvius, 10 vaikų įvardino, jog po programos komandoje užduotis atlikti tapo lengviau. Kalbant apie suplanuotus užsiėmimus ir jų kiekį, 11 vaikų iš 15 teigė, jog užsiėmimų buvo pakankamai, 2 teigė, jog galėjo būti dar daugiau, o 2 nebuvo tikri dėl užsiėmimų kiekio. Iš visų, stovyklos metu vykusių veiklų, vaikams patiko: tapyba ant vandens (12 vaikų iš 15), apsilankymas kino teatre ir STEAM veikla paramta Kino edukacija (11 iš 15), kaniterapinių šunų pasirodymas ir jų viešnagė centre, keramikos edukacija ir apsilankymas socialiai atsakingame restorane „Pirmas blynas“ (atitinkamai 8 ir 6 vaikai iš 15).

Kviečiame prisijungti prie vaikų dienos centro ir kartu mėgautis Vaikyste!

Tėvų, kurių vaikai lanko Šeimos gerovės skyriaus Vaikų dienos centrą atsiliepimai

  • Vaikų dienos centru esame labai patenkinti, vaikams labai patinka , o dirbančios darbuotojos labai draugiškos.
  • Po pirmo apsilankymo vaikas taip pat grįžo patenkintas, parsinešė savo pagamintą darbelį, patiko netgi pietūs, nors ir labai kuklūs. Dar maloniai nustebino, kad organizuojamos nemokamos išvykos. Ramiai leidžiu vaiką į šį dienos centrą. Ačiū.
  • Aš labai patenkinta dienos centro veikla. Vaikai turi veiklos, patiria daug įspūdžių. Bendrauja su kitais vaikais. Lavina vaizduotę, mokosi kruopštumo atlikdami menines užduotis. Ir aš kaip mama esu rami, kad mano dukra diena praleidžia saugioje aplinkoje.
  • Mes džiaugiamės turėdami galimybę savo vaikus leisti į dienos centrą. Labai puiku ,kad vaikai gali ateiti po pamokų i centrą. Ten su jais užsiima, padeda paruošti namų darbus, pamaitina. Mums tėvams būna daug ramiau, kai žinome jog vaikai yra saugūs. Taip pat gerai, kad yra psichologai kurie padeda ne tik vaikams , bet ir tėveliams. Vaikai ypatingai džiaugiasi  edukacinėmis išvykomis, būna puikios stovyklėlės.

Vaikų, lankančių Šeimos gerovės skyriaus Vaikų dienos centrą atsiliepimai

  • Man dienos centre labai patinka sportuoti su kineziterapeutu Eimantu ir labai patinka stovyklos. Dienos centre nieko nekeisčiau, nes jis man patinka toks, koks yra.
  • Dienos centre man patinka piešti, žaisti įvairius žaidimus, norisi daugiau kur važiuoti.
  • Man dienos centre patinka žiūrėti filmus, kurių iki šiol esu nemačiusi, jaučiuosi kaip kine.
Skip to content