Rugsėjo 10-oji Pasaulinė savižudybių prevencijos diena

Kas 40s pasaulyje nusižudo žmogus ♦ Kas 3s kas nors bando žudytis ♦ Savižudybė yra viena iš trijų dažniausių mirties priežasčių 15-35metų amžiaus žmonių grupėje ♦ Kiekviena savižudybė atsiliepia mažiausiai 6 žmonėms ♦

Gyvenimas kartais labai panašus į važiavimą dviračiu – nepaisant  visų nuokalnių ir įkalnių reikia palaikyti balansą norint judėti toliau. Taigi Tarptautinė savižudybių prevencijos organizacija kviečia visame pasaulyje paminėti šią dieną minant dviračiais. Šių metų tikslas drauge numinti tiek kilometrų, kad juos sudėjus gautųsi „apmynimas” aplink žamės rutulį (https://www.iasp.info/wspd2020/cycle-around-the-globe/) , taip didinant pasaulio žmonių sąmonigumą savižudybių problemos tema. Minkime už gyvenimą, į gyvenimą, dėl gyvenimo. Už tuos, kurie neatrado jėgų minti toliau ir dėl tų, kuriems reikia pagalbos įveikti kiekvieną metrą.

  • Dviračių žygis Kaune šiandieną, rugsėjo 10 d. 18.15 val. susitinkama prie Kauno pilies esančios Vyčio skulptūros. 18.30 val. pajudama link Lampėdžių.
  • Kas negali ir nespės minti šiandieną, gali užsiregistruoti puslapyje https://www.charityfootprints.com/eventdetails?id=450 ir nuo 09-10 iki 10-10 užregistruoti savo numintus kilometrus, taip prisidedant prie sąmoningumo didinimo akcijos.
  • Kas su dviračiu nėra geriausi draugai, kviečiami šiandieną 20val. uždegti žvakę lange, kaip pritarimą savižudybių prevencijai ir palaikymą nusižudžiusių žmonių artimiesiems.

Drauge minant šią dieną kviečiame peržvelgti ir pasikartoti mitus ir faktus apie savižudybę, bei pridedamei keletą filmų/knygų rekomendacijų šia tema.

MITAI IR FAKTAI APIE SAVIŽUDYBĘ:

1. Mitas: Jeigu žmogus nusprendė nusižudyti, vadinasi – jis iš tikrųjų nori mirti.
     Faktas: Jei žmogus nori nusižudyti, dar nereiškia, kad jis nenori gyventi. Dažniausiai norima pasitraukti/išnykti/pasislėpti tik tol, kol užklupę, atrodytų nebepakeliami sunkumai, išsispręs ar pranyks.

2. Mitas: Jeigu žmogus nusprendė nusižudyti, jam jau niekas negali padėti.
     Faktas: Atviras pokalbis ir laiku suteikta pagalba gali išgelbėti gyvybę.

3. Mitas: Klausimas apie savižudybę gali žmogų paskatinti nusižudyti.
     Faktas: Tiesus klausimas apie savižudybę ir atviras pokalbis gali tik padėti. Kalbėjimas apie savižudybę neskatina žmogaus aktyviems veiksmams. Priešingai, tai suteikia galimybę kalbėti apie savo išgyvenimus.

4. Mitas: Žmonės, kurie daug kalba apie savižudybę, paprastai nenusižudo.
     Faktas: Jeigu žmogus kalba apie savižudybę – rimtas ženklas, kad jis gali tai padaryti. 8 iš 10 žmonių, prieš nusižudydami, ne kartą užsimena, kalba arba rašo apie tai. Tai reikia priimti rimtai. Jie siekia ne tik dėmesio – jie prašo pagalbos.

5. Mitas: Nusižudoma dažniausiai be jokio įspėjimo.
     Faktas: Dažniausiai žmonės praneša apie savo ketinimus nusižudyti.Tyrimai rodo, kad žmonės, prieš nusižudydami, dažnai įvairiais ženklais perspėja aplinkinius, ką ketina daryti.

6. Mitas: Gyvenime būna situacijų, kai savižudybė – vienintelė išeitis.
     Faktas: Net ir juodžiausia neviltis nesitęsia amžinai.

Knygos:

  • Dr. Ona Kristina Polukordienė ¨Psichologinės krizės ir jų įveikimas”;
  • Britt Pfluger, Jonny Benjamin „Nepažįstamasis ant tilto. Mano kelionė iš nevilties į viltį” .

Filmas: „Senas šautuvas” galite įsigyti ir peržiūrėti kino fondo puslapyje.

Kai ieškome pagalbos kitam:

Pasirūpinkite savimi. Savižudybės tema visada paveikia jausmus, todėl nevenkite pasikalbėti apie savo išgyvenimus su kolegomis, draugais, artimaisiais ♥

 

Parengė psichologė Neringa Sutkutė

Skip to content