Programa „Pozityvus auklėjimas kiekvienai dienai“

keturių asmenų šeima eina pieva, kuri apšviesta saulės

Tėvystė – ne tiek kelionės tikslas, kiek pati kelionė. Bet kokiai kelionei mes turime būti pasiruošę.

Socialinio darbo specialistės Aurelija Aleksynienė ir Vida Maskaliūnienė 2023 metų rugsėjo 25 – 29 dienomis dalyvavo VO „Gelbėkit vaikus“ organizuotuose programos „Pozityvus auklėjimas kiekvienai dienai“ grupių vadovų mokymuose.

Programa „Pozityvus auklėjimas kiekvienai dienai“  yra specialiai „Save the Children“ tinklui 2007 m. sukurta pozityvaus auklėjimo programa, kurią sukūrė Mantobos universiteto profesorė Joan Durrant. Šiandien ši programa taikoma daugiau nei 30 šalių, be to, nuolat atliekami kokybiniai programos vertinimai ir jos pagrįstumas nuolat patvirtinamas naujausiais moksliniais atradimais.

Trys pagrindiniai dalykai, kuriais remiasi „Pozityvus auklėjimas kiekvienai dienai“ programa yra ilgalaikiai tyrimai apie vaiko vystymąsi, ilgalaikiai tyrimai apie efektyvią tėvystę bei pagrindiniai vaiko teisių principai.

Programa „Pozityvus auklėjimas kiekvienai dienai“ turi aiškią, logišką struktūrą:

  1. Tėvai nusistato ilgalaikius tikslus, ko tikisi iš vaiko;
  2. Tėvai supažindinami su šilumos ir struktūros svarba auklėjant vaiką;
  3. Tėvai supažindinami su vaiko jausenos ir mąstysenos skirtingais vaiko amžiaus tarpsniais apibrėžimais;
  4. Tėvams pateikiama patarimų, kaip spręsti auginant vaiką iškilusius iššūkius.

Lapkričio – sausio mėnesiais vyko pirmoji A. Aleksynienės ir V. Maskaliūnienės vedama grupė tėvams, turintiems įvairaus amžiaus vaikus – nuo pat kūdikystės iki suaugystės. Įvyko 9 kassavaitiniai susitikimai, labai džiaugiamės tėvų aktyvumu ir įsitraukimu visos programos metu.

Programos metu dalyviai sužinojo, kad pozityvus auklėjimas – nėra nuolaidžiavimas, bet taip pat nėra ir baudimas. Tai dabarties sprendimai, nukreipti į ilgalaikę perspektyvą, lavinantys vaiko saviugdos gebėjimus bei įgūdžius, reikalingus per visą gyvenimą. Programos metu daug dėmesio skyrėme vaikų raidos ypatumams tam tikrais amžiaus tarpsniais, kad tėvams būtų kuo lengviau suprasti savo vaikų vidinį pasaulį, jų poreikius ir kaip į juos atliepti. Kartu atlikome daug praktinių užduočių, kad dalyviai nesudėtingai galėtų pritaikyti pozityvaus auklėjimo kiekvienai dienai modelį, ieškant problemos sprendimo.

Paskutinio užsiėmimo metu klausėme tėvų, ką jie šios programos metu išmoko ir sužinojo. Keletas jų atsakymų:

„Kai jau emocija ima viršų, pagalvoju, kokį vaiką noriu matyti po 20 metų, ar verta rėkti, užgaulioti. Buvo įdomu ir jauku“;

„Daug gerų ir įdomių dalykų apie bendravimą su vaikais, tikrai taikysiu tai. Ačiū už malonų bendravimą“;

„Labiau suprasti vaikus, jų emocijas, kaip pačiam nusiraminti ir spręsti problemas“;

„Kaip tartis su vaikais įvairiais amžiaus tarpsniais. Išmokau daugiau klausyti vaikus, priimti jų skirtumus“.

*

Nėra lengva kaskart tinkamai sureaguoti sudėtingose situacijose su vaikais. Daug paprasčiau tampa, kai tam pasiruošiate iš anksto, apmąstote galimus variantus. Norime kuo daugiau tėvų supažindinti su šia programa – tėveliai kviečiami prisijungti prie grupės, kurį vyks Vilkijoje, nuo vasario 29 dienos. Visus norinčius kviečiame registruotis tel.:  +37065560435.

Mokymų vizualizacija - ekranas, knygos, pažymėjimai.

Linkime sėkmės pozityviai auginant mažuosius žmones! Vida ir Aurelija.

Skip to content