Skyrybų psichoedukacija

Mokymų metodinė medžiaga

SBĮ Kauno rajono socialinių paslaugų centro Šeimos gerovės skyriaus socialinio darbo specialistai ir psichologai, 2023 m. kovo 6 ir 7 dienomis, dalyvavo dviejų dienų mokymuose ir tobulino profesines kompetencijas pagal VšĮ Asmenybės brandos centro organizuotą psichoedukacijos programą- metodiką, skirtą užsitęsusių, konfliktiškų skyrybų sprendimams rasti.

Psichoedukacija – tai mokymai, arba žinių suteikimas konkrečia, atskira psichologine tema. Psichoedukacija yra intervencija, padedanti tėvams išspręsti daugelį sunkumų – bendraujant individualiai ar būnant grupėje su vedančiuoju specialistu gali būti aptariamos besiskiriančiai porai aktualios temos: emocijų atpažinimas, jų raiška, kontrolė; vaikų emocinė būsena ir galimas elgesys skyrybų metu ar po jų; psichologiniai procesai, kartu diskutuojama ir gilinamasi į rūpimus klausimus. Programa skirta padėti tėvams įveikti skyrybas, padedant vaikams susidoroti su visais, dėl skyrybų ir santykių su besiskiriančiais tėvais, sunkumais: vengti įtraukti vaikus į skyrybų procesą; sąmoningai pasirinkti adekvatų tėvams ir vaikams tėvystės planą, ekonominį išlaikymą; būti atsakingu už savo emocijas ir jų raišką; vengti blogai kalbėti apie vaiko mamą/tėtį; sudaryti sąlygas vaikui bendrauti su kitu, kartu negyvenančiu tėvu; išlaikyti kitų šeimos narių santykius su vaikais, jei jie buvo susieti artimais emociniais ryšiais. Jei poros jau yra išsiskyrusios, tai gali būti naudojama siekiant padėti joms suprasti su skyrybomis susijusius procesus, elgesį bei emocijas, kurios paprastai apibūdina šią patirtį.

Nuoširdžiai dėkojame mokymų programos autorėms psichologei Aurelijai Lingienei ir psichologei, mediatorei Ievai Lingienei už indėlį tobulinant teikiamą pagalbą šeimoms ir plečiant paslaugų įvairovę, tuom pačiu atliepiant jautrų pagalbos vaikams ir šeimoms, išgyvenančioms skyrybų krizę, problematikos aktualumą.

Stovi mokymų dalyvės

Skip to content