Pajausk akimirką!

Pajausk akimirką

Šeimos gerovės skyriuje veikiančiame Vaikų dienos centre niekuomet netrūksta veiklų, prasmingų ir ugdančių užsiėmimų, bei vaikų šurmulio, o liepos 11 d. – 15 d. vaikų dienos centre praūžė dienos stovykla “Pajausk akimirką!“, kuriai finansavimą (490 Eur) skyrė Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyrius. Stovykla buvo orientuota į vaikų nerimo ir streso įveikos įgūdžių stiprinimą, pasitelkiant šiuo metu Lietuvoje ypač populiarėjančiomis įsisąmoninto dėmesingumo (angl. “mindfulness“) praktikas. Dėmesingas įsisąmoninimas – tai akimirką po akimirkos vykstantis suvokimas apie mintis, jausmus, kūno pojūčius bei mus supančią aplinką, tad 5 dienas skirtingose veiklose, edukacijose ir užsiėmimuose dalyvaujantys vaikai kiekvieną stovyklos dieną tradiciškai pradėdavo ir užbaigdavo savijautos įsivertinimu projekcine metodika „Jausmų karoliukai“, bei dėmesingo įsisąmoninimo praktika „Linkiu laimės“, kurios atspindėjo dalyvio nuotaikų, emocijų, bei įsitraukimo dinamiką stovyklos metu bei lavino gebėjimus įsivardinti bei labiau pažinti savo ir kitų stovyklos dalyvių jaučiamas emocijas.

Haloterapija
Pajausk akimirką!

Pirmąją stovyklos dieną vaikai pakviesti dėmesingai ir atidžiai stebėti aplinką:  susipažinimo žaidimai ir bendras stovyklos taisyklių kūrimas, išvyka viešuoju transportu į haloterapijos užsiėmimą suteikė naujų potyrių, o kelionės metu atliekami pratimai lavino stovyklos dalyvių dėmesingumą. Įgiję naujų žinių, kuo druska ir buvimas aplinkoje prisotintoje druskos naudingas žmogaus organizmui bei atsipalaidavę haloterapijos užsiėmime, Panemunės šile stovyklautojai surengė pikniką, kurio metu, kaip ir kelionės viešuoju transportu metu, atliekamos komandinės užduotys buvo orientuotos į socialinių, bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžių ugdymą.

Antroji dienaAntrąją stovyklos dieną ugdyta vaikų savistaba: sau ir savo kūnui bei jame kylantiems pojūčiams. Aktyvių veiklų metu vaikai stebėjo savo kvėpavimą, širdies ritmą, prisiminė, kuo deguonis naudingas mūsų organizmui bei išmėgino naują streso ir nerimo įveikos būdą: fizinius pratimus, kurių atlikimas gali sumažinti kylantį pyktį bei nerimą. Po rytinių užsiėmimų siekiant tobulinti vaikų socialinius ir bendradarbiavimo įgūdžius, viešuoju transportu vaikai vyko į STEAM metodika grįstą užsiėmimą netradicinėje erdvėje, atliko bandymus bei eksperimentus, kurie skatina vaikus visapusiškai analizuoti tiek save, tiek aplinką.

Buk dėmesingais ir KITIEMTrečiąją dieną – vaikai išlikdami atidūs ir dėmesingi sau bei aplinkai, ugdė gebėjimus būti dėmesingais ir KITIEMS. Tad šią dieną stovyklos dalyviai ir vadovai Vaikų dienos centre tapo vienas kitam „angelais sargais“, draugiškai tapė ant vandens ebru edukacijoje bei priėmė svečius – terapinį šunį Diną, kurio šeimininkė papasakojo apie gyvūnų gerovę bei gyvūnų šeimininkų atsakomybę, bei leido patirti naujų potyrių: patyrinėti minkštutėlę Dino vilną ir net nusivelti iš jos žaisliuką.

Edukacija „Būk saugus“Ketvirtąją dieną – tęsiant stovyklos veiklas ir įgyvendinant stovyklos uždavinius, vaikai apsilankė Vilniaus televizijos bokšte, kuriame stebimi vaizdai lavino vaikų regą ir pastabumą, pietūs jame – ugdė socialinius įgūdžius, o apsilankymas Geležinkelių muziejaus edukacijoje „Būk saugus“ padėjo prisiminti, kodėl taip svarbu išlikti dėmesingu aplinkai, kuri mus supa. Kelionės metu apjungtos visos jau išmėgintas dėmesingo įsisąmoninimo praktikos. Dalyvių apklausa po stovyklos atskleidė, jog pietūs ir apsilankymas Televizijos bokšte, (kuris buvo numatytas remiantis praėjusių metų stovyklos dalyvių apklausa), buvo labiausiai dalyviams patikęs užsiėmimas)!

alpakų edukacijojaPenktoji diena – ypatingas dėmesys skirtas lytėjimo, klausos pojūčio tyrinėjimui apsilankant basakojų take, alpakų edukacijoje. Džiaugiamės, jog šios veiklos stovyklautojų daugumos nuomone taipogi buvo įvertintos, kaip vienos smagiausių ir labiausiai patikusių. Stovykla užbaigta bendru piešiniu, kuris atskleidė dalyvių bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžių pokytį stovyklose metu, bei užveriant paskutinį karoliuką ant savo apyrankės, kuri ir tapo apdovanojimu ir prisiminimu kiekvienam dalyviui apie dalyvavimą stovykloje, jos veiklas, bei patirtas akimirkas.

Tėvų apklausa po stovyklos atskleidė, jog visiems anketą užpilžiusiems tėvams buvo aiškus stovyklos tikslas, bei mano, jog vaikai stovyklos metu patyrė teigiamų įspūdžių ir smagiai bei prasmingai praleido laiką. Tėvų taip pat paklausėme ar Vaikų dienos centro veikla padeda suderinti tėvystės ir darbo įsipareigojimus. Džiaugiamės sulaukę tvirtų Taip! ir vieno Iš dalies taip. Daugiau rezultatų iš tėvelių apklausos: ČIA

Vaikų apklausos po stovyklos duomenys atskleidė, jog 87% dalyvių stovykla buvo labai įdomi, 13% truputį įdomi ir nei vienam dalyviui ji nepasirodė nuobodi. Siekiant išsiaiškinti, kaip dalyviams sekėsi išmokti ir įtvirtinti dėmesingo įsisąmoninimo pratimus buvo paprašyta nurodyti, kokia veikla jiems padeda lavinti dėmesingumą. Remiantis anketos duomenimis, 12 iš 15 stovyklos dalyvių gebėjo atpažinti dvi ar daugiau dėmesingo įsisąmoninimo veiklų ir pratimų. Džiugina tai, jog pačių stovyklos dalyvių subjektyviu vertinimu, 10 iš 15 dalyvių, po stovyklos pagerėjo savistaba, t. y. jie sugeba geriau įsivardinti savo pojūčius, bei toks pats skaičius vaikų mano, jog pagerėjo jų streso ir nerimo įveikos įgūdžiai, 7 iš 15 mano, jog stovyklos metu pagerėjo jų socialiniai, bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžiai, o 6 iš 15 mano, jog pagerėjo bendras jų dėmesingumas ir pastabumas. Daugiau rezultatų iš dalyvių apklausos: ČIA

Stovyklos savaitė – tik trumpas akimirksnis vasaroje, atnešęs naujų patirčių ir potyrių, vistik siekiant ugdyti vaikų dėmesingumą ir pastabumą svarbus ir nuoseklus kasdienis darbas ir pratimų atlikimas. Pratimai pažinti stovyklos metu, tikime ras vietą ir tolimesnėse Vaikų dienos centro dienotvarkėse.

*

Džiaugiamės ir dėkojame Kauno rajono savivaldybei už skirtą finansavimą mūsų projektui!

Dėkojame ir socialiniams projekto partneriams:

  • UAB „Prezo“ administracijai bei kepyklėlei už gardžias akimirkas kasdien vaišinantis šviežiomis, kvapniomis ir regos, skonio, uoslės bei lytėjimo pojūčius sužadinančiomis bandelėmis!
  • Telecentrui už nemokamą vaikų pakėlimą į Televizijos bokštą!
  • Geležinkelių muziejui, už priėmimą ir nemokamą edukacijos pravedimą stovyklautojams!
  • Kaniterapijos klubui – už viešnagę pas mus centre, pažintį su Daniu ir terapinio užsiėmimo su šunimi pravedimą!

*

Projekto rengėja, veiklų organizatorė ir patyriminių veiklų įgyvendintoja, straipsnio rengėja bei stovyklos vadovė – SBĮ Kauno rajono socialinių paslaugų centro psichologė Neringa Sutkutė,

Patyrimines veiklas, paremtas socialinio darbo metodais, organizavo ir įgyvendino, socialinį darbą populiarino organizuojant ir viešinant veiklas bei straipsnį rengė – SBĮ Kauno rajono socialinių paslaugų centro socialinė darbuotoja dirbanti su šeimomis Sigita Urbytė,

Patyrimines veiklas, paremtas socialinio darbo metodais, organizavo ir įgyvendino – SBĮ Kauno rajono socialinių paslaugų centro socialinė darbuotoja Gražina Vinciūnė,

Veiklas organizavo ir pagalbą jas įgyvendinant teikė – SBĮ Kauno rajono socialinių paslaugų centro individualios priežiūros darbuotoja Aliona Klimienė.

 

 

Skip to content