Gegužės 15-oji – Šeimos diena.

Gegužės 15-oji – Šeimos diena. Jungtinių Tautų organizacijos sprendimu ji minima nuo 1994 metų. Jei paklaustume vieni kitų kas jums yra šeima, tikriausiai išgirstume pačių įvairiausių atsakymų, tačiau net neabejojame, kad atsakymuose kartotųsi tie patys žodžiai apie tai, kaip mes jaučiamės šeimoje – mylime, dalijamės šiluma, puoselėjame pagarbą vienas kitam, džiaugiamės bendryste, palaikome vienas kitą, saugome vienas kitą, vienas kito paslaptis ir svajones. Šeima yra ta erdvė, kurioje saugiai galime būti tokiais, kokie iš tiesų esame, o šeimos nariai priima mūsų kitoniškumą ir myli labiausiai pasaulyje. Žemėje gyvena net 7,8 milijardo žmonių ir tokioje neaprėpiamoje erdvėje mes turime savo mažytę laimės ir saugumo salą – šeimą.

Liaudies patarlė sako, kad nėra namų be dūmų. Ir tai tiesa. Nėra šeimos, kurios per visą gyvenimą nebūtų palietę įvairūs sunkumai – netektys, skaudūs išgyvenimai dėl tarpusavio santykių, o kartais lydintis jausmas – begalinis vienišumas… Kaip bebūtų gaila, sėkmės recepto, padedančio išvengti nesėkmių ir sunkumų, dar niekas neatrado. Ir atsakymų, sprendimų bei išeičių tenka ieškoti patiems. Sėkmės recepto nepasiūlysime ir mes, tačiau pakviesime nerti į bendrų veiklų, kurių kūrėjais būsite nuo pat pradžių, vandenyną – šeimos kalendoriaus – veiklų planuoklio kūrybą. Atsisiųti Šeimos kalendorių.

Šeimos kalendorius iš pirmo žvilgsnio itin paprasta priemonė, turi nepaprastą vertę – šeimai atsiveria durys į kitą – šiltų ir pasitikėjimu grįstų santykių pasaulį. Kartu kuriama šeimos kultūra, kur šeimos nariai vienas kitą vertina, atsižvelgia į norus, siūlymus, svajones, praleidžiama daugiau laiko kartu su artimiausiais ir svarbiausiais žmonėmis. Vaikams tai padeda jaustis mylimiems, reikalingiems ir visaverčiams šeimos nariams.

Šeimos kalendorius – veiklų planuoklis, tai viena iš socialinio darbuotojo darbo priemonių, padedanti ugdyti šeimos kasdieninius gyvenimo įgūdžius per įvairias veiklas, padedanti stiprinti šeimos narių asmenines ir socialines kompetencijas, ugdanti savarankiškumą, iniciatyvumą, kūrybingumą, motyvaciją, įsitraukę į veiklų planavimą šeimos nariai mokosi prisiimti daugiau atsakomybės už pozityvų šeimos funkcionavimą. Itin svarbus grįžtamasis ryšys, teikiantis tiesioginę prasmę konsultanto ir šeimos narių santykiams, aptariant planavimo ir tikslų pasiekimo iššūkius, sunkumus. O šeimos nariams, tai neišsenkantis kūrybinis procesas – visiems kartu planuoti savo šeimos gyvenimą, bendras veiklas, svarbius įvykius, kurti savas tradicijas ir siekti tikslų, kurių nori visi šeimos nariai.

 

Šeimos kalendorių parengė socialinio darbo specialistės: Vilija Perevičienė, Aušra Ališauskienė, Aistė Šalygina, Rasa Vaičekonytė.

 

 

 

 

Skip to content