Pasaulinė Žemės diena

Upės, girios, kloniai, kalvos, šviečia saulė danguje.

Žemė turi savo kalbą, tik suprasti reikia ją.

Kalba ji miškais ir pievom, vėjeliu ir lietučiu,

Žemė myli mus kiekvieną,- atsiliepk jai tuo pačiu.

V. Židonytė

Kaip parodyti savo meilę Žemei? Kaip kiekvienas galime prisidėti prie savo planetos išsaugojimo ir švarinimo? Kaip tinkamai naudotis Žemės ištekliais, jai nedarant žalos? Tokius ir daug kitų aplinkos saugojimo ir gerinimo klausimų kėlė, bei atsakymų į juos ieškojo vaikai, vasario 18 d. – kovo 18 d. dalyvavę socialinio darbo specialisčių  organizuotoje edukacinėje- pažintinėje veikloje „Pavasario daigelis“.

„Pavasario daigelis“- pasaulinei Žemės dienai skirta edukacija, kurios metu vaikai turėjo galimybę ne tik išreikšti savo požiūrį į aplinkosaugą, ekologiją ir Žemės išsaugojimą, bet ir ugdyti sodininkystės gebėjimus, mokytis mylėti ir puoselėti gamtą, „dovanoti augalus Žemei“, pasitikti pavasarį. Į Žemės dienos minėjimą įsitraukė ir Šeimos gerovės skyriaus Vaikų dienos centro vaikai.

Kaip žinoma, kiekvienais metais kovo 20 dieną minima Pasaulinė Žemės diena, astronominis pavasaris. Šiomis dienomis ateina pavasario lygiadienis – dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas visuose Žemės rutulio kampeliuose. Tai diena, kai kalbama apie mūsų planetos išsaugojimą, apie atsakingą vartojimą, raginama galvoti apie palikimą ateities kartoms. Edukacijos „Pavasario daigelis“ metu, vaikai želdino sėklytes, kiekvienas pagal savo išmonę ir fantaziją kūrė namelius- daigyklas, sodino dovaną – gėlytę Žemei. Kūrybinio proceso metu, kartu su socialinio darbo specialistėmis dalijosi mintimis, kaip galima prisidėti prie aplinkos švarinimo, atsakingo vartojimo. Vaikai su nekantrumu laukė, kada jų pasėtos sėklytės sužels, atsakingai rūpinosi priežiūra, laistė ir laukė pirmųjų pavasario daigelių, kurie suteikė džiaugsmą akims ir širdims, pasididžiavimo jausmą.

Specialistės turėjo neįkainojamą patirtį- sukurti ypatingą ryšį su vaikais, padedant atsiskleisti jų kūrybiškumui, skatinant drąsiai išreikšti mintis, padedant suprasti priežasies- pasekmės dėsnius… Tuo pačiu buvo puiki proga pabendrauti neformalioje aplinkoje, užsiimant džiaugsmą teikiančia veikla, parodant, koks malonus ir gerų emocijų teikiantis gali būti bendravimas. Edukacijos pabaigoje šeimoms buvo išdalinti informaciniai lankstinukai, su rekomendacijomis, kaip galima pagerinti aplinkos apsaugą, sumažinti užterštumą, siekiant išsaugoti gamtą. Lankstinuką parsisiųti galima Čia.

 

Informaciją ir metodines priemones parengė, veiklas organizavo ir vykdė socialinio darbo specialistės: Vilija Perevičienė, Aušra Ališauskienė, Aistė Šalygina, Rasa Vaičekonytė.

 

Skip to content