Pažįstu save kūrybinių patyrimų pasaulyje

Šeimos gerovės skyriaus Vaikų dienos centras parengė projektą „Pažįstu save kūrybinių patyrimų pasaulyje“ ir gavo Kauno rajono savivaldybės finansavimą 10 d. neformaliojo vaikų švietimo veikloms vykdyti. Atsižvelgiant į tai, jog Lietuvos Respublikos Seimas kartu su Sveikatos apsaugos ministerija 2020m. Lietuvoje paskelbė Vaikų emocinės gerovės metais, šios parengtos neformaliojo ugdymo programos tikslas buvo vaikų dienos centro vaikų emocinio intelekto ir socialinių emocinių kompetencijų ugdymas pasitelkiant meninės raiškos priemones.

Planų būta daug: džiugiai pradėję įvadiniu susitikimu ir išsilieję aromaterapines-raminančias žvakes, dienos centro vaikai besvajodami kaip rudens atostogų metu semsis įvairiausių potyrių: pieš ant vandens, vyks į kiną, eksperimentuos STEAM dirbtuvėse ir kt., pandemijai šalyje įsisiūbuojant, nubraukė ašarą, kad šias patirtis vardan savo, tėvų ir senelių sveikatos turi šiek tiek atidėti, nes patyrimas šalia sveikų artimųjų pats brangiausias. O tuo tarpu savo potyrių skryneles programos dalyviai pildė irgi kiek kitaip, atsižvelgiant į tuo metu galiojančius saugumo reikalavimus– ir nuotoliniu būdu, ir rotuojamose mažose grupelėse po 5. Juk tai irgi dar naujas patyrimas, kuris taipogi gali būti kūrybingas!

Tad, greitai persiorientavus, vaikams buvo ruošiami kas savaitiniai lauknešėliai su gardumynais, vaisiais ir užkandžiais, bei kūrybinėmis užduotimis nuotoliniams susitikimams. Programos dalyviai išbandė tapymą pagal skaičius, tapymą ant drobės, dekoravo tekstilinius maišelius, bei kūrė savo „šiltų minčių ir atsiminimų“ dėžutes kartu grupėje ir individualiai, procesą ir rezultatus aptariant visiems kartu nuotolinio bendravimo metu. Ten pat, nuotoliniu būdu grupėje, buvo atliekamos ir dienos refleksijos, žaidžiami stalo/popieriniai ir imitaciniai žaidimai, šarados, vyko relaksacijos. Virtualus buvo ir susitikimas su Domeikavos bibliotekos bibliotekininke, kuri vaikams buvo paruošusi protmūšį apie Lietuvą, taipogi virtualiai vyko ir tradicinės dienos centro Baubukų šventės minėjimas, į kurią visi vaikai prisijungė dailiai pasipuošę. Pyragų dienos proga kiekvienas programos dalyvis lauknešėlyje rado ingridientų skirtų patiems užsimaišyti pyragus ir prišildyti, prikvėpinti namus rudeniu ir saldumu. O kad laikas namuose neprailgų, buvome atidarę stalo žaidimų biblioteką, kad vaikai galėtų išmėginti projekto dėka papildytas stalo žaidimų atsargas, kadangi visi kartu susiburti ir jais pasidžiaugti negalėjome.

Pasikeitus saugumo reikalavimams šalyje, paskutiniai keletą užsiėmimų vyko gyvo kontakto metu, bet siekiant užtikrinti vaikų saugumą, veiklos vyko grupelėms po 5 dalyvius. Siekiant, kad šių susitikimų metu, numatytas veiklas turėtų galimybę išbandyti visi dalyviai, jos buvo išskaidytos ir išplėstos laike, per keletą skirtingų dienų, ir kartojamos skirtingose, rotuojamose grupėse. Tokiu veiklos vykdymo principu projekto dalyviai išbandė relaksacinę taškavimo techniką, pynė blogų minčių ir sapnų gaudykles, žaidė stalo ir terapinius žaidimus grupėje, bei išbandė kaniterapijos užsiėmimus su Vytaute ir bobteilu Spygliu iš https://www.kaniterapijosklubas.lt/ Moksliškai įrodyta, kad šuns glostymas yra malonus ne tik šuniui, bet ir glostančiajam – glostymas veikia terapiškai, padeda nurimti, skatina teigiamus jausmus. Matyt dėl to, kaip geriausia ką išsinešė iš projekto, vaikai įvardino šį susitikimą. Beto, anoniminės apklausos metu paaiškėjo, jog dalyviams labai patiko gauti krepšelius su kūrybiniais darbeliais bei vaisiais, nuotolinio darbo metu. Džiaugiamės jog visi programoje dalyvavę dalyviai teigė, jog projekto metu, nepaisant aplinkybių, susipažino ir išbandė naujas kūrybinių darbelių technikas, o daugumai (80%) dalyvių programos metu vykę užsiėmimai buvo labai įdomūs. Net 13 iš 15 vaikų įsivertino, jog po programos sugeba atpažinti ir įvardinti kylančias savo emocijas.

Tikimės, jog projekto metu atskleistas vaikų kūrybiškumas augs ir skleisis, emocijų atpažinimo gebėjimas pagelbės išbūti atėjus sunkumams, o įgytos patirtys, bei prisiminimai dar ilgai šildys visus projekto dalyvius.

Projektą rengė ir suplanuotas veiklas įgyvendino socialinė darbuotoja dirbanti su šeimomis Aurelija Aleksynienė, psichologė Neringa Sutkutė ir Vaikų dienos centro socialinė darbuotoja Gražina Vinciūnė.

 

Skip to content